• hu
 • en
2017-05-20 @rgbudapest

Remekeltek a magyarok: a 8. helyen fordul a csapat az rg Eb-n!

Kitűnő helyen zárta a magyar ritmikus gimnasztika-válogatott az első napot a budapesti Európa-bajnokságon: a kombinált csapatversenyben (ebbe a junior kéziszercsapat és a felnőtt egyéni versenyzők eredményei is beszámítanak) Magyarország a 8. pozícióban van, az élen Oroszország.

Soldatova

A magyar felnőtt versenyzők – Kis Alexandra, Pigniczki Fanni és Váray Míra – csupa 15 pont fölöttire értékelt gyakorlatot mutattak be, így biztosították helyüket a szombat esti programban; a mieink világsztárok sorával állhatnak szőnyegre. A junior kéziszercsapat délelőtt a 14. helyen fejezte be az első napi kvalifikációt.

Halkina Kis Alexandra

Magyarországot kizárólag a sportág nagyhatalmai – Oroszország, Fehéroroszország, Izrael, Bulgária, Olaszország, Ukrajna és Azerbajdzsán – előzik meg a kombinált csapatverseny 25 nemzetből álló rangsorában, a szép eredményt Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának vezetője értékelte.

„Félidőben, életünk első Európa-bajnokságán a 8. helyen fordulni fantasztikus dolog, ugyanakkor a versenynek még nincs vége. A felnőtt egyéni tornászok első gyakorlatain látszott a megilletődöttség, voltak bizonytalanságok, de azt gondolom, nagyon szépen helytálltak. A zsűri értékelésével nem voltunk mindig elégedettek, Kis Alexandra egy pontszámát meg is óvtuk, ám elutasították az óvást. Hiszek abban, hogy ha ezen az úton megyünk tovább, keményen dolgozva, a lányoknak megadják előbb-utóbb ezeket a pontokat. A felnőtt tornászokra nagyon büszke vagyok, a junior csapatunkat mérhetetlenül sajnálom, mert egy nagyon buta figyelmetlenségből leesett a szer egy együttműködés során. Kívánom nekik, hogy holnap tudjanak javítani, mert rengeteget dolgoztak és megérdemelnék a sikert! Összességében az egész verseny eredményét azonnal aláírnám, ha most befejezhetnénk.”

A csapatversenyben a favorit Oroszország a papírformának megfelelően nagy előnnyel vezet egy nap után, az szintén papírforma, hogy Fehéroroszország követi, Izrael viszont kisebb meglepetésre megelőzte Bulgáriát és harmadik helyen fordul – a két csapat óriási harcban lesz a bronzéremért szombaton.

A ritmikus gimnasztika Eb-t az esti program előtt nyitották meg hivatalosan, melyben egyenként köszöntötték a 36 résztvevő országot. A megnyitóbeszédeket Georges Guelzec, az Európai Tornaszövetség (UEG) elnöke, Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke, illetve Dr. Körmendy-Ékes Judit, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke mondta el.

RITMIKUS GIMNASZTIKA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
KOMBINÁLT CSAPATVERSENY, AZ ÁLLÁS AZ ELSŐ NAP UTÁN:

 1. Oroszország 90.825
 2. Fehéroroszország 86.900
 3. Izrael 84.700
 4. Bulgária 84.300
 5. Olaszország 81.425
 6. Ukrajna 79.600
 7. Azerbajdzsán 79.450
 8. Magyarország 75.600
 9. Görögország 74.000
 10. Spanyolország 73.950