• hu
  • en
2017-05-20 @rgbudapest

„Kiválóak a körülmények!” – Dina Averina-interjú

Dina Averina ikertestvérével, Arinával először vesz rész ritmikus gimnasztika Európa–bajnokságon, az elvárás ugyanaz vele szemben, mint bármelyik orosz világklasszissal: érmeket, aranyérmeket hozni, elkápráztatni minden gyakorlattal a közönséget. A 2017-ben eddig szenzációsan szereplő tornásznő nagyon elégedett a budapesti körülményekkel – nem kis szó ez, mert Novogorszkban, a világ legjobb edzőkomplexumában gyakorol nap mint nap.

Dina Averina / (Photo by Aniko Kovacs)

– Bár már világkupaversenyeken, Grand Prix-ken sok rutint szerzett, Európa-bajnokságon még nem indult. Más egy kontinenstorna, mint az eddigi versenyei?
– Ez az első ilyen nagy volumenű versenyem, természetesen van különbség az eddigiekhez képest. Nagyszabásúbb a verseny, sokkal nagyobb az izgalom, sokkal nagyobb a felelősség is, de meg kell birkózni vele.

– Az mennyire segít, hogy ennyi kiváló tornásszal van egy csapatban? Egymást húzzák ilyenkor? Senki sem hagyhatja el magát, mert a másik annyira jó, hogy mindenképpen versenyezniük kell egymással, edzéseken is?
– Én azt gondolom, nagyban segít minket az, hogy ennyi jó tornász van a válogatottban. Nézzük egymást, figyeljük a többiek munkáját, és ezáltal jobbak akarunk lenni. Fejlődni szeretnénk, és azt gondolom, hogy minden nap fejlődünk is.

– Az ikertestvérével, Arinával tudják segíteni egymást a versenyeken?
– Persze, segítünk egymásnak a ráhangolódásban, támogatjuk egymást verseny közben.

– Mikor lenne elégedett az Európa-bajnoki szereplésével?
– Akkor lennék elégedett, ha jól hajtanám végre a gyakorlataimat, és minden úgy sikerülne, ahogy az edzőm, Vera Satalina mondja. Jó lenne, ha nekem is, és neki is tetszene.

– Ez hogy tetszett neki?
– Még nem beszéltem vele részletesebben a gyakorlatomról, de elvileg elégedett volt azzal, amit látott. Minden tőlem telhetőt megtettem ennek érdekében.

– Milyen érzésekkel tölti el a budapesti Európa-bajnokság? Mennyire tetszik a környezet, a helyszín?
– Azt kell mondjam, hogy kiválóak a körülmények. Az edzőtermek nagyon jók, nagyon sok szőnyeg van, amin gyakorolhatunk. Eljöttek Oroszországból a szurkolóink, és rengeteg támogatást kapunk a lelátóról. Nagyon tetszik a környezet, de igazából még nem tudatosult bennem, hogy felléphetek itt.

Dina Averina / (Photo by Aniko Kovacs)

Fotók: Kovács Anikó